Rood overgoten gezoomde Bourke (R-6)

Beschrijving: Ik maakte deze foto in de voliere van Besters, die in 2000 een aantal van deze mooie vogels had zitten. Op de foto is een gezoomde man te zien. De ogen zijn donker. Snavel en teennagels zijn zwart. Hierin is geen verlies aan melanine opgetreden. Het verenkleed heeft slechts een gering restant aan melanine. De kop is rose met een witte voorhoofdsband. De wangen zijn grijs. De vleugel- en staartveren zijn grijswit en hebben een donkerbruine veerschacht. De vleugelpennen hebben bruine punten. In de staartpennen is zelfs daar het melanine weggevallen. De borst en buik zijn rose. De vleugels, rug, stuit en bovenstaartdekveren zijn intensief geel. Over de gele rug en vleugels ligt een zacht rose waas. Dit is het belangrijkste kenmerk van deze kleurvariëteit.

Ontwikkeling: Over de ontwikkeling is weinig bekend. Vanaf het ontstaan van de allereerste gezoomde man (1972) was duidelijk dat rug en vleugels zowel geel als rood pigment kunnen bezitten. Dat kan de kleurvariëteit een geel en rood gevlekt aanzien geven. Maar ook een rode waas is mogelijk gebleken. De tere rode waas begint bij de nek en zet zich voort over het diepgele verenpak, over de vleugels en de rug. Dit geeft de vogel een bijzondere charme. Hetzelfde patroon, intensief gele rugzijde met rood overgoten zien we soms bij de lutino Bourke. In de ontwikkeling schijnt een roodpastel een rol te hebben gespeeld.

Naamgeving: Deze Bourke is een sterk gezoomde Bourke. De kleurverdeling van de rugzijde intensief geel met een rode waas, lijkt op een abrikoos. Zo werd hij ook genoemd door de eerste kweker, Caspers (Holland). De naam abrikoos is een fantasienaam. Precieser is de aanduiding: Rood overgoten gezoomde Bourke. Gezoomd betekent dat de kenmerken van het melanine duidelijk worden aangeduid. De aanduiding rood overgoten heeft betrekking op het psittacine pigment. We kunnen deze kleurvariëteit indelen bij de rood serie, omdat het rode waas het meest kenmerkende aspect is, dat afwijkt van de gele (meest voorkomende) gezoomde. De naam edged is de Engelse vertaling van de Hollandse naam gezoomd.

index menu

Copyright 2004 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

10-03-2004