Blauw opaline (B-5)

blue Bourke

Beschrijving: Op de foto is een blauwe opaline pop te zien. De ogen zijn donker. De kop is grijs van kleur. De snavel is hoornkleurig met een zwarte streep. Er is een blauwe voorhoofdsband zichtbaar. De ogen zijn donker. De nagels zijn zwart. De borst is grijs met donker rose. De bovenrug is licht hemelsblauw met een spoortje groen. Op de vleugel is het blauw sterk uitgebreid. De schouder en vleugelbocht zijn blauw. Op de vleugel en de rug is een beetje licht rose te zien. . De vleugel is voor een deel bruinzwart. De vleugel dekveertjes zijn donker, omzoomd met blauw en wit. Er is in de vleugelrand een wit gedeelte te zien, veroorzaakt door een brede witte ondervleugel streep. De donkere vleugelrand vormt hiermee een mooi contrast. De onderrug, de stuit en de staart zijn licht hemelsblauw. Flanken en onderstaart dekveren zijn blauw. De blauwe kleurvariëteit is heel bijzonder.

Naamgeving: Een geschikte naam voor deze kleur variëteit is blauw opaline. De referentie kleur is blauw. De blauwe rug, stuit en staart vormen de meest opvallende verschillen met de wildkleur. Opaline is geen kleurnaam meer. Met de term opaline wordt een groep kenmerken van het melanine aangeduid. Drie kenmerken zijn duidelijk aanwezig.: Meer melanine in de vleugelrand, minder bruin pigment in de mantel en de rug, de witte driehoek in de vleugel in rust, die wordt veroorzaakt door de verbrede ondervleugel streep, en de fijne streepjes op de rug, overblijfsel van de melanine van de rugtekening.

Ontwikkeling: Ik ontwikkelde een stam blauwe en groene Bourke's. De mutatie vond plaats in opaline Bourke's. Uit een paar rose opaline kweekte ik in 1997 twee prachtige blauwe poppen en een split man. Deze eerste blauwe Bourke's koppelde ik aan de ouders en aan wildkleur Bourke's. Om succes te hebben met de ontwikkeling van een stam was het noodzakelijk inzicht te hebben in de oorzaak van de blauwe kleur. Ik vond de aanzet voor een verklaring in het onderzoek van de Technische Commissie van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Beckmann, lid van deze commissie, keurmeester en schrijver, onderzocht de veerstructuur van veren van de wildkleur Bourke. Hij maakte onderscheid tussen veren van het algemene type en veren van het structurele type. Ik vond de oplossing van mijn probleem bij het lezen van zijn zorgvuldig onderzoek. Juist die veren in de kop, rug vleugel en staart, die nu blauw zijn, waren van het algemene type, zonder blauwstructuur. De uitbreiding van de blauwstructuur in het verenpak is dus alleen mogelijk als veren van het algemene type (zonder blauwstructuur) worden vervangen door veren van het structurele type (met blauwstructuur).
Deze nieuwe blauw structuurfactor (S-factor) vererft recessief. De mutatiefactor vererft onafhankelijk van de M-factors van de opaline en de pastel kleurvariëteit. Dit inzicht hielp me bij de ontwikkeling van een goede stam blauwe en groene Bourke’s.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

23-12-2003