Beelden van de blauw opaline Bourke's Parkiet (2)

blauw opaline pop

Hemelsblauwe opaline pop

Beschrijving: Ik maakte deze foto in 2003, de pop was toen drie jaar oud. Het is een interessante foto vanwege de grijze kop en de blauwe voorhoofdsband van deze Bourke's pop. Het is absoluut een pop. Ik had in het broedseizoen 2003 jongen van deze pop. Ik heb mijn administratie nagekeken en vond dat het dons van deze vogel donker grijs was. Dat de kop donker zou zijn was al duidelijk met een dag of veertien. De huid van kop en nek was zwart i.p.v. vleeskleurig. Ik heb een close up gemaakt van de kop met de mooie golftekening bestaande uit donkere en blauwe randjes op een rose ondergrond. De blauwe kleur, die we zien op de schouder, de boven- en onderrug, de flanken en de staart, is hemelsblauw. Sommige kleine vleugeldekveertjes en de topjes van de contour veertjes tussen onder en bovenrug zijn rose. De rest van deze veertjes is blauw.

De referentie kleur is hemelsblauw. De naam van de kleurslag is : blauw opaline. De mutatie factoren zijn S-s (blauw structuur factor) en M-d (melanine distributie factor). De vererving van deze combinatie is recessief (S-s) en geslachts gebonden (M-d) .


kopstudie blauw opaline Bourke

Kopstudie van de blauw opaline pop


Blauwe staart dekveertjes

De foto laat enkele blauwe staart dekveertjes zien (vergroot). Ze hebben een donkere kern aan de basis. De schacht is zwart. Dit versterkt de kleur. De kleur van de veertjes is kobalt blauw. Het dons aan het begin van de veerschacht is uitgebreid en dient als bescherming van de staartpennen.

index menu

Copyright 2004 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

01-02-2004