Bonte Bourke's parkiet

Beschrijving: Bont ontstaat door het wegvallen van het eumelanine zoals in deze foto te zien bij deze bonte wildkleur Bourke's man. Het bontpatroon is onregelmatig. Meestal zijn een of meerdere vleugelpennen wit. Bij deze Bourke is de derde primaire vleugelpen geheel wit. Het bruine eumelanine ontbreekt in de veerschacht en de beide vlaggen. De veerschacht en de bruine binnenvlag hebben alle bruin pigment verloren en zijn wit. Als het melanine volledig ontbreekt wordt de blauwstructuur van de buitenvlag niet ondersteund. De blauwe kleur verdwijnt. De gehele pen is wit tot aan de aanhechting. Sommige kopveertjes, vleugeldekveren, rug- en staart dekveren missen het eumelanine. Waar geel of rood pigment aanwezig is komt dit te voorschijn als het melanine in de schors en de kern ontbreekt. Dit maakt duidelijk dat aan de bontvorming een melanine mutatie ten grondslag ligt. Deze vogel heeft zeer weinig rood en geel pigment. Slechts iets rood pigment in de kop, rug en staart, gemengd met een heel klein beetje geel. De bonte vleugeldekveren zijn vrijwel wit. Hier is het bontpatroon niet regelmatig.

Ontwikkeling: Tot dusver zijn er hier en daar bonte willdkleur Bourke's opgedoken. Vaak waren dit vogels waarbij het bont niet erfelijk bleek te zijn. Bij vogels, die wel vererven, bleek de vererving recessief te zijn. Bij mijn weten is er door geen kweker tot dusver een stam van deze bonte Bourke opgebouwd. De recessieve bontfactor is in te kweken in alle kleurvariëteiten. De mooiste bonten zijn m.i. de bonten met de sterkste contrasten, zoals de wildkleur bonte Bourke en met een regelmatig bontpatroon.

Naamgeving: De beste naam is witbont. Engels: pied. Duits: Gescheckt. Wit verwijst naar de kleur, bont verwijst naar de kenmerken van het eumelanine. Voor roodbont heeft de vogel op de foto te weinig rood pigment in de rug. De oorzaak van de bontvorming kan volgens Kop gelegen zijn in onvoldoende kiemcellen. In feite is het een distributie probleem. Er is door mutatie een tekort aan kiemcellen, die zich moeten verplaatsen van de neurale buis naar de huid. Hier door kunnen zich in sommige veer follikels geen melanine productie cellen ontwikkelen. Dit kan voorkomen bij alle veertypen, vleugelpennen, staartpennen etc. inclusief de donsveren.

index menu

Copyright 2004 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

09-03-2004