Cobalt blauw

Beschrijving: De blauwe delen van het verenpak zijn veranderd in cobalt blauw. De foto toont een pop. De snavel is donker hoorn kleurig. De kop is grijsrose. De contour veren op de borst hebben een donkere kern, langs de veerschacht. Het hele gebied van kop, keel en nek hebben dezelfde kleur. De schouders zijn violet blauw net als een deel van de vleugel en de onderstaart dekveren (zie foto 2)De stuit toont een spoor van groen, net als de omzoming van de vleugeldekveren. Ik heb de vogel in de hand genomen om opaline kenmerken te vinden. Deze ontbreken vrijwel volledig. Er is slechts een klein spoor van blauwachtig wit in de vleugels te zien. De ondervleugelstreep is in feite normaal vergeleken bij de wildkleur pop.

Cobalt veren van de stuit en onderstaart

Ontwikkeling: Deze pop is geboren uit een combinatie van een donkere wildkleur/blauw/opaline en een blauw opaline pop. Het is dus waarschijnlijk een cobalt blauwe opaline pop. Ik wacht voor definitieve conclusies op de verdere ontwikkelingen dit kweekjaar.

Naam: De naam cobalt is gebaseerd op de verandering van de kleur van de rug en de onder- en boven staartdekveren. De naam opaline is gebaseerd op het feit dat een gering spoor van wit te zien is in de vleugelrand en de reductie van het eumelanine in de rug. Verder zijn de opaline kenmerken vrijwel afwezig.Ook de kleur van de poten is lichter dan normaal. De naam is dan ook voornamelijk gebaseerd op de erfelijke eigenschappen van de ouder vogels.

index menu

Copyright 2005 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

25-02-2005