Geel opaline Bourke (Y-5)

Beschrijving: Op de foto zijn een rood opaline en een geel opaline Bourke te zien. De geel opaline is een man. De kop is geelbruin en wit. De nek, rug en vleugels zijn geel. De staart is deels geel, deels groen. De buitenzijde van de vleugel en het einde van de staartveren zijn donker bruin. De zoom van de grootste vleugel dekveren is groengeel. De ogen zijn donker. De hoorndelen zijn dionker, zoals bij de wildkleur Bourke.

Ontwikkeling: De vader is een mooie geel pastel. De moeder is blauw opaline. Deze pop heeft een grijze kop, een groen en blauwe rug, gedeeltelijke blauwe vleugels en een blauwe stuit. De mengeling van groene en blauwe kleur van de rug was belangrijk. Dit betekende dat de pop wat geel pigment had in de veren van de rug. De vader was een helder geel gekleurde geel pastel (Y-3) split voor opaline. Het resultaat was een nieuwe kleurvariëteit in de geel serie. Hij werd gekweekt in 2002.

Beckmann schreef dat de rode en gele pigmenten bij de wildkleur Bourke gemengd zijn. In deze geel opaline Bourke heeft een separate reductie van het rode pigment plaats gevonden in de rug, stuit en staart. De melanine vermindering (M-d factor), die de opaline variëteit veroorzaakt, vererft onafhankelijk van de rode en gele psittacine factoren (P-factoren). Als we deze gele opaline vergelijken met de wildkleur is de reductie van het eumelanine in de rug vrijwel compleet. Allen enkele fijne donkere streepjes zijn zichtbaar op de rug. Deze reductie maakt het mogelijk dat de helder gele kleur te voorschijn komt. Deze gele kleur is vergelijkbaar met de gele kleur van de pastel pop, de gele gezoomde man en de lutino. Drie eigenschappen werkten samen: de geel opaline man verkreeg het gele pigment van de vader, het verlies van het rode pigment van de moeder en de reductie van het eumelanine van de opaline.

Naamgeving: De naam geel opaline is de beste naam voor deze kleurvariëteit. Geel is de referentie kleur. De kenmerken, de fijne streepjes op de rug, het extra melanine in de buitenzijde van de vleugel en de witte driehoek in de vleugelrand zijn de kenmerken van de opaline. Door deze geel opaline zijn de vijf kleurseries: witte-, rode-, gele-, blauwe- en groen serie compleet.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

06-01-2004