Licht groen opaline pastel (G53)

foto licht groen pastel Bourke's man

Beschrijving: De foto toont een man. De kop, keel en nek zijn zilver wit. De ogen zijn rood. De snavel is hoornkleurig. Ook de nagels hebben geen melanine. Boven de neusdoppen is een klein beetje blauw van de voorhoofdsband zichtbaar. De rug is groen. De stuit is hemelsblauw. De twee middelste staartveren zijn groen. De buitenste staartveren zijn geelachtig groen. De schouder is licht kobalt blauw. De licht bruine vleugel dekveertjes hebben een brede gele rand. De ogen zijn rood. De poten zijn vleeskleurig. De flanken zijn wit. In de vleugelrand is een witte vlek te zien. De rest van de primaire vleugelveren zijn lichtbruin en licht hemelsblauw. De borst is zilver grijs.


Naamgeving: Ik noemde deze verrassende nieuwe kleur variëteit van de Bourke licht groen opaline-pastel. De kleur groen is de referentie kleur, de meest kenmerkende kleur. Vergeleken met de groene opaline is dit groen erg licht. Opaline is geen kleur naam maar een term die verwijst naar bepaalde kenmerken van het eumelanine. Enkele van de opaline kenmerken is te zien: De verspreiding van het melanine, meer melanine in de vleugelrand, minder melanine op de rugzijde en de witte driehoek in de vleugelrand. Pastel is geen kleurnaam maar wordt gebruikt voor een ander melanine kenmerk. Het bruine pigment is in het gehele verenpak en in de ogen sterk verminderd. We zien dit heel goed als we dit vergelijken met de wild kleur. Als het bruine pigment verminderd is in de baarden en baardjes komt het gele pigment te voorschijn. In deze kleur variëteit is de vleugel groengeel. De groene rug en staart komt tot stand door de combinatie van de nieuwe blauwstructuur en het gele pigment


Ontwikkeling: Ik kweekte deze kleur variëteit uit de combinatie van een geel pastel man en een blauw opaline pop, split voor pastel. De man is split voor het structurele blauw en split voor opaline. Als we deze kleur variëteit vergelijken met de rose of rode paline-pastel (R-53) (in het Engels: pink, in het Duits, Lachs) zien we de grote verschillen in kleur. De foto werd reeds eerder gepubliceerd in de Parkietensociëteit, okt.2002, maar de kleur wordt hier beter weergegeven dan in de print.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

23-12-2003