Groen opaline (G-5)

groen opaline

Beschrijving: Dit is een foto van een groene Bourke's pop met jong. De pop heeft een blauwe voorhoofdsband, net als een man. De schouder vertoont wat blauw. De vleugel is groen met een zwarte vleugel rand. De snavel is zwart. In de onderrug zijn enkele rode vlekjes te zien. De stuit is licht hemelsblauw gemengd met wat groen. De staart is blauwgrijs van kleur. De ogen zijn donker.
Bij het jong zijn de rug, de stuit en een deel van de vleugels volledig groen. In de nek van het jong is geel pigment te herkennen als een gele kraag. De vleugel dekveertjes zijn donker met een brede groene rand. Het jong heeft ook een blauwe voorhoofdsband. Toch bleek het een pop te zijn. Dit groen van het jong en haar moeder is erg bijzonder omdat de wildkleur geen groen heeft in het verenpak, geen enkele groene veer. Groen is een totaal nieuwe kleur variëteit van de Bourke.
Groen is het teken dat er een blauwstructuur in de veer aanwezig is. De groene kleur is een combinatie van een blauwstructuur met geel pigment. Groen betekent dat er een blauwstructuur aanwezig is in de veren. In de nek, de en de vleugel dekveren van de wildkleur bevinden zich oorspronkelijk geen veren met blauwstructuur. Dit zijn veren van het normale type, zonder sponszone onder de cortex. De blauwstructuur in deze veervelden is nieuw. De combinatie van de nieuwe blauwstructuur met geel pigment geeft een groene Bourke.


Naamgeving: Ik noemde hem groene opaline Bourke. Groen is de referentie kleur. Deze kleur verschilt van alle andere kleurvariëteiten en de wildkleur Bourke's. De opaline kenmerken zijn niet gemakkelijk te herkennen. Ik noemde hem groen opaline omdat het opaline kenmerk, de andere verspreiding van het melanine in het verenpak, voor een deel nog te herkennen zijn. De donkere vleugelrand en de lichte rug wijzen op een andere verdeling van het bruine pigment. Verder zijn er nog fijne zwarte streepjes te zien op de rug.


Ontwikkeling: Groen is een combinatie van blauwstructuur en geel pigment. Omdat in sommige vogels uit mijn blauwe stam reeds wat groen te zien was heb ik geprobeerd de hoeveelheid geel pigment te versterken. Hiertoe staan meerdere wegen open. Een koppeling met geel pastel ligt voor de hand, maar ook via de wildkleur is versterking mogelijk. Bij de wildkleur moet men dan letten op gele omranding van de vleugeldekveertjes. De koppeling met geel pastel bracht ook de eerste lichtgroene opaline-pastel (G-53).

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

23-12-2003