Kruistabel 04: Ino kleurvariëteit

geslachtsgebonden vererving

paar
samenstelling
pop 1
0-1 ino
(i)
pop 2
0-1 wildkleur
(-)
man 1
1-0 ino
(i)
1-0 ino (i)
0-1 ino (i)
1-0 wildkleur ( /i)
0-1 ino (i)
man 2
1-0 wildkleur
( /i)
1-0 ino (i)
1-0 wildkleur ( /i)
0-1 ino (i)
0-1 wildkleur (-)
1-0 wildkleur ( /i)
1-0 wildkleur (-)
0-1 wildkleur ino (i)
0-1 wildkleur (-)
man 3
1-0 wildkleur
(-)
1-0 wildkleur ( /i)
0-1 wildkleur (-)
1-0 wildkleur (-)
0-1 wildkleur (-)

Kommentaar:
Een ino kleurvariëteit ontstaat ten gevolg van een M-t factor, die een totaal verlies van melanine veroorzaakt. De mutatie factor vererft geslachtsgebonden. Er kunnen drie kleurvariëteiten ontstaan, albino, lutino of rubino, afhankelijk van de aanwezigheid van psittacine pigmenten. De lutino en rubino zijn de laatste jaren ontwikkeld. Als er zich een mutatie voordoet waardoor alle psittacine zal verdwijnen dan zal er een albino ontstaan.

Deze kruistabel 04 is opgezet voor zuivere ino's met slechts een mutatie factor. De ogen zijn lichtrood. Een combinatie van een ino man en een ino pop ligt dus niet voor de hand.
De beste keus is de kombinatie van een split voor ino man met een ino pop. Het resultaat is ino poppen en split ino mannen. Een volgende keus is een ino man en een wildkleur pop. De mannen zijn split ino, de poppen ino. Alleen mannen kunnen split zijn voor de ino faktor.

Het is belangrijk te weten of er andere mutatie faktoren aanwezig zijn. Vaak is er een opaline faktor of een fallow faktor aanwezig. Zie bijvoorbeeld 42 (kombinatie met fallow). De kombinatie met opaline is vaak gemaakt om rubino te kweken.

Afkortingen:
(i) = ino faktor
( /i) = split ino
(-) = geen mutatie faktor

Kleur van de vakken:
Donker geel is de beste keus, licht geel is een goede keus.

index menu

Copyright 2004 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

02-02-2004