Rood opaline Bourke

Beschrijving: De foto toont een man. De oogkleur is donker. De snavel is hoornkleurig. Er is geen voorhoofdsband hoewel het om een volwassen vogel gaat. De kop is rood. Er is een lichte wangvlek. De borst, buik en flanken zijn rood. De schouder is rood. De blauwe vleugelbocht is ultramarijn blauw. De rug, stuit en middelste twee staartveren zijn rood. Op de rug en de nek zijn fijne donkere streepjes te zien. De secundaire en tertiaire vleugelveren zijn deels rood. De primaire vleugelveren zijn donkerbruin. De buitenrand van de vleugel is donkerbruin, onderbroken door een witte driehoekige vlek.

Naamgeving: Een geschikte naam is rode opaline. Rood is de referentie kleur, het voornaamste kenmerkende verschil met de wildkleur en de rose opaline. Opaline is de naam voor een verzameling van kenmerken van het eumelanine. Enkele goed zichtbare kenmerken zijn de witte driehoek, veroorzaakt door een brede witte ondervleugel streep en de fijne donkere streepjes op de rugzijde, een restant van de donkere tekening Er is een duidelijk kleurverschil met de bekende rose opaline. Het verschil is het vrijwel totale verlies van het eumelanine in de boven- en onder rug , de stuit, de flanken, de borst en de buik en een deel van de vleugel. Een rose kleur ontstaat door de mix van rood pigment en bruin pigment. Als het bruin pigment verdwijnt wordt de kleur helder rood i.p.v. rose. Het rood van deze rode opaline is te vergelijken met het rood van de rubino. Bij de rubino is alle melanine verdwenen. Het kleur verschil en de sterke vermindering van het melanine is groot genoeg om te spreken van twee verschillende kleur variëteiten rose en rode opaline

Ontwikkeling: De rode opaline is een mooie en interessante kleur variëteit van de Bourke's. Deze is ontwikkeld door Hendrikse, een bevriende kweker van Neophema en Bourke's parkieten. De foto is bij hem genomen. Hij heeft een kleine stam kunnen opbouwen van deze mooie vogels. Bij de psittacine kleuren rood en geel is selectie mogelijk. Als we op de intensiteit van het rood letten kunnen we onderscheiden tussen een normale functie van de pigment formatie, een hypofunctie, waarin minder pigment wordt afgezet en een hyperfunctie met extra pigment afzetting. Het laatste is hier het geval. In deze stam is tevens ook de maximale uitbreiding van het rood nagestreefd. Dit levert prachtige, intensief rode, vogels op.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

15-12-2003

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

12/15/03