Rood opaline-pastel

Beschrijving: De vogel op de foto is een rood opaline-pastel pop. De ogen zijn rood. De wangen zijn opvallend wit. De kleur van buik, borst, rug en stuit is rood. Het rood loopt door in de staartveren. De geelbruine band op de vleugel, deel van de secundaire en tertiaire vleugelveren, geeft een mooi contrast met de rest van de vleugel. In de vleugelrand is het meeste blauw weggevallen. Dit wil zeggen dat in het eerste deel, van de primaire vleugelpennen en van de grote dekveren die ze beschermen, het bruine pigment is verdwenen.

Ontwikkeling: Veel activiteit is ontplooid door kwekers in Duitsland en Nederland. Er is heel veel gekweekt en deze kleurvariëteit was lange tijd zeer populair. Vanaf het begin zijn steeds veel kleurverschillen geweest. Naast flets rose vogels waren er diep rose vogels. Natuurlijk werd het laatste als meer ideaal gezien. De opbleking van de donker bruine melanine is duidelijk zichtbaar in de secundaire en tertiaire vleugelveren. In de wangen is het melanine verdwenen. De vermindering van het eumelanine sterk is ook af te leiden uit de helder rode kleur van buik, borst en rug. Bij intensief rode vogels is het eumelanine geheel weggevallen. Met bruin eumelanine is de kleur veel meer rose. Hierin werken de twee zelfde selectie criteria door als in de rode opaline: Vermindering van het eumelanine en intensivering van het rode pigment.

Naamgeving: Rood opaline-pastel. De rode kleur is het meest opvallende kenmerk. Het kleurverschil met de rose opaline-pastel is duidelijk. Opaline en pastel zijn beiden kenmerken van het eumelanine. Het opaline kenmerk, de witte driehoek in de vleugelrand is zeer duidelijk aanwezig. Het pastel kenmerk, de reductie van eumelanine is sterk doorgevoerd. Hierdoor komt het rode pigment volledig naar voren.

Meestal wordt de combinatie van opaline met pastel ook in Nederland aangeduid met “Lachs”. "Lachs" (Duits) = zalmkleurig. Deze naam is niet bruikbaar. Dit is al eerder gebleken. Alle combinaties opaline-isabel, opaline-fallow en opaline-pastel kregen soms ook de naam "Lachs". Dit geeft verwarring en moet worden vermeden.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

24-12-2003