Rood pastel

rood pastel Bourke's

Ontwikkeling: Deze foto, die ik in 1985 maakte, toont een volledig rose vogel en een wildkleur pop. Deze rose Bourke's man heeft een zacht rose pastel kleur i.p.v. de gele pastelkleur waar we aan gewend zijn. Het is absoluut geen opaline. De opaline kenmerken zijn niet aanwezig. Bovendien was er ook geen opaline na kweek. Het is zuiver een kleur variëteit van de pastel. De reductie van het eumelanine in het gehele verenpak is karakteristiek voor de pastel Dit is een eumelanine reductie factor (M-r factor) dezelfde als bij de gele pastel. Het enige verschil met de geelpastel is gelegen in het bezit van rood pigment. Deze kleurvariëteit werd al in de zeventiger jaren gekweekt, onder meer door Besters. In die tijd was de trend aanwezig om de pastel zo geel mogelijk te kweken. Daarom werd deze mooie zacht rose kleur variëteit verwaarloosd en verdween vrijwel geheel. Nieuwe ontwikkeling is mogelijk door een combinatie van de geel pastel en de rose opaline. Hierbij moet de opaline factor eruit gekweekt worden. Een zo rood mogelijke opaline-pastel pop met een wildkleur man geeft wildkleur, split voor pastel, poppen, die veel rood pigment kunnen bezitten. Daarna koppelt men deze split pop met een zo rood mogelijke opaline-pastel man. De mannen die hieruit komen kunnen rood pastel zijn. Deze rood pastel is een mooie kleur variëteit en erg interessant om de rode kleur te intensiveren, verschillende combinaties in de roodserie zoals de gezoomde, de abrikoos kleurige gezoomde, geel met rode waas, de rose opaline, de rubino, enz.

Beschrijving: Het is niet moeilijk deze kleur variëteit te beschrijven. Hij is vrijwel geheel rose, met uitzondering van de dekveertjes op de vleugel, die rood zijn omzoomd. De blauwe buiten vlaggen van de vleugelpennen en staartpennen zijn iets lichten dan bij de wildkleur. De voorhoofdsband bij de man is minimaal zichtbaar. Opvallende is het witte ooggebied.

Naamgeving: Rood pastel. De kleurnaam rood is gekozen i.p.v.rose, omdat snel verwarring zou kunnen ontstaan met de rose opaline. Deze rood pastel heeft een sterke uitbreiding van rood pigment ondergaan. De naam pastel geeft de eumelanine karakteristiek aan. Er is een sterke reductie van het bruine eumelanine in het gehele verenpak zodat het rood pigment goed zichtbaar is geworden. Er is ook verlies van eumelanine in de snavel, de poten en nagels. Het rode pigment vererft intermediair. Dit wil zeggen dat selectie mogelijk is. Dit betekent dat het ook mogelijk moet zijn een volledig rode pastel te kweken, als men zich daarop zou toeleggen.

index menu

Copyright 2003 Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

23-12-2003