Rose opaline-fallow (R-52)

Beschrijving: Ik kon deze foto's maken in de voliere van Van den Berg Jr. Het meest opvallend is de mooie egale rose kleur van deze kleurvariëteit. De rug en stuit zijn rose. Dit zien we ook bij de rose opaline. Maar de kleur van deze opaline-fallow combinatie is meer egaal. De rose kleur van de rug en deel van de vleugels is niet vermengd met donkere veren. Ook de kop en middelste bovenstaartveren zijn rose. De vleugels zijn donkerder dan misschien verwacht zou worden. Maar dit is kenmerkend voor de man. De vleugels van de fallow man zijn ook donkerder dan de vleugels van de pop. Ook de buitenste vleugelveren van de opaline zijn donker. De combinatie van deze twee geven de donkere vleugelpennen. De invloed van de fallow factor is goed waar te nemen bij de bruine hoornkleurige neusgaten, de snavel en de teennagels. De invloed van de opaline factor is duidelijk te zien in de brede lstreep die zichbaar is in de primaire vleugelveren. De rose kleur komt van de rose opaline, die werd gebruikt om de kleurvariëteit te ontwikkelen.

De tweede foto geeft een beter beeld van de rode ogen en de mooie egale kleur van de borst en de kop. Er zijn nu meedere kwekers in Nederland en Duitsland die deze mooie kleurvariëteit in de voliere hebben.

Ontwikkeling: Deze kleurvariëteit is ontwikkeld uit de combinatie van de rose opaline en de zandkleurig bruine fallow. De bijdrage van de opaline factor is gelegen in de andere verdeling van het melanine, het verlies van melanine in de rug en deel van de vleugels, de vermindering van melanine in de kop, borst en buik. De bijdrage van de fallow factor is de vermindering van het melanine in het gehele verenkleed, de ogen en de hoorndelen. Door deze vermindering kan de rode psittacine die vooral in de rose opaline te vinden is, sterk naar voren komen. De totaalkleur van het verenpak wordt rose rood, met uitzondering van de primaire vleugelveren. In het bekende boek van Zoomer ( Neophema mutaties (1987, pg.87) is duidelijk te zien dat en resten van melanine waren in de kop, de rug en vleugels. Zorgvuldige selectie gedurende vele generaties gaf deze prachtig egaal rose vogel.

Naamgeving: De naamgeving van deze kleurvariëteit is eenvoudig. Eerst de naam van de kleur: rose. Deze kleur domineert zo het gehele verenpak, dat iets anders nauwelijks denkbaar is. De kleurnaam wordt gevolgd door de namen van de twee mutatiefactoren: opaline en fallow. Dus rose opaline-fallow

index menu

Copyright 2004 , Bob Fregeres

E-mail: fregeres@bourkes-parakeet.nl

19-08-2004